OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)

Vücudumuzda devamlı bir kemik yapım yıkım döngüsü mevcuttur. 20 yaşına kadar kemik yapımı daha fazla iken, 20 yaşından sonra yaşın ilerlemesiyle birlikte yıkım miktarı gittikçe belirgin hale gelir. Kemiklerin birim hacimlerindeki mineral yoğunluğunun azalmasına osteoporoz, halk arasında kemik erimesi denir. Sonuçta kemik dayanıklılığı azalır ve kemikler kolay kırılır hale gelir.

Kemik erimesi kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Bu oran %80’lere kadar çıkabilmektedir. Kadınların kemiklerinin daha hafif ve daha az yoğun olduğu ve kadın bedenlerinin menopozdan sonra kemik kütlesi kaybını hızlandıran hormonal değişiklikler yaşadığı için kadınların bu hastalığa yakalanma sıklığı daha fazladır. Bu yüzden ‘Osteoporoz’ kadınlara has bir kemik hastalığı olarak da bilinir.

Osteoporozun tanısı nasıl konur? Belirtileri nelerdir?

 

Osteoporozun tanısı, kemik mineral yoğunluğunun radyolojik ölçümü ile konulmaktadır. Kemik dansitometresi adı verilen bu teknik son derece kolay, ekonomik ve hasta için zahmetsizdir. Kemik kitlesi hakkında doğru ve kesin sonuç verir.

Genelde 45 yaş üzerinde görülmeye başlayan ve kadınları daha fazla etkileyen Osteoporoz, vücuttaki bütün kemikleri etkilese de en çok omurga, kalça ve el bileğini etkiler. Yapılan araştırmalar Osteoporoz hastalığının başlangıç aşamasında sessiz seyrettiğini ve kişide hiç bir şikayet gözlenmediğini ortaya çıkarmıştır. Ancak hastalık ilerledikçe; bel ve sırt ağrısı, omurga da kırıklar, boyda kısalma, el bileklerinde kırıklar, kaburga ve kalça kemiklerinde kırıklar ve sırt kamburlaşması gibi belirtilerle kendini gösterir.

Kemik erimesi tedavisi;

 

Osteoporoz tedavisinde amaç öncelikle mevcut kemik kitlesinin korunması veya mümkünse artırılması, kırıkların önlenmesi ve varsa tedavisidir. Kemiklerinizi hayatınız boyunca sağlıklı tutmak için iyi beslenme ve düzenli egzersiz şarttır. Bunun yanısıra ölçülen kemik erimesi miktarına bağlı olarak, kemik kaybını önleyen ilaç tedavileri hekiminiz tarafınadan verilecektir.

 

Kemik kaybını önlemek ve kırık riskini azaltmak için alınacak önlemler;

  • Yeterli kalsiyum ve D vitamin alın
  • Sigara içmeyin
  • Ani kilo kaybından kaçının
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Alkol kullanmayın
  • Uygun ve kaymayan ayakkabı giyin
  • Görme bozukluğu takılıp düşmeye neden olur bundan dolayı göz muayenesi olun ve dereceli gözlüğü kullanın
  • Evde takılabilecek ayak altı eşyaları ortadan kaldırın ( oyuncak, elektrik kordonu vb. )
  • Uyku hapı veya sakinleştirici ilaç kullanırken sokağa yanımızda biriyle çıkın halsizlik veya dikkatsizlik neticesinde düşebilirsiniz.
  • Doktorunuzla konuşun ve yaşam sitilinizi ve diyetinizi düzenleyin