Omuz Rotator Kaf Yırtığı Tedavisi nasıl yapılır?
Hastanın yaşına ve yırtığın şekline göre cerrahi dışı veya cerrahi tedaviye karar verilir.
Kısmi veya küçük yırtıklarda fizik tedavi, ağrı kesici ilaç tedavileri, buz uygulaması, gibi enjeksiyonlar ile ağrı giderilip, hareket açıklığı artırılır. Tüm bu tedavilerin yırtığı iyileştirme şansı yoktur. Yırtık MRI kontrolleri ile takip edilmelidir. Eğer hastanın ağrısı rahatlamaz veya MRI’da yırtıkta ilerleme olursa cerrahi tedavi gerekir.
Tam kat yırtıklar, genç hastalar, kolunu ağır zorlayarak iş yapanlar ve kolda kuvvet kaybı olan hastalarda direk cerrahi tedavi tercih edilir. Çünkü dikilmeyen yırtık zamanla büyüyecektir. Hatta yırtık uzun süre tamir edilmez ise kullanılmayan kas yağlanarak zamanla görev görmez hale gelir. Bu durumda dikilen kas görev görmeyeceği gibi ameliyat sonrası erken dönemde yırtık tekrar yırtılabilir.
Cerrahi tedavi yırtığın durumu, hastanın yaş ve aktivitesine bağlı olarak kapalı yani artroskopik tamir veya tendon nakli şeklinde açık cerrahi olarak yapılabilir. Eğer ileri derecede ihmal edilmiş ve tamir şansı olmayan kas yırtıklarında hastanın yaşı ileri ve omuz ağrılı ise omuz protezi uygulaması tercih edilebilir. Omuz protezi ile hareketler tam eskisi gibi olmasa da ağrı giderilebilmektedir.