Menisküs yırtığı nasıl tedavi edilir?
Travma sonrası dizde ağrı olduğunda erken dönemde buz, bandaj uygulaması yapılır, ağrı kesici ilaçlar alınır ve istirahat edilir. Sonrasında ihmal etmeden bir an önce ortopedi hekimine başvurmalıdır.
Yırtılan menisküs genellikle kendi kendine iyileşmediği için özellikle genç hastalarda ideal tedavi erken cerrahidir. Menisküs yırtığı erken tedavi edilmezse zamanla eklem kıkırdağında ciddi hasar oluşabilir. Bunun sonucunda erken dönemde dizde ağrı ve hareket kısıtlılığı, geç dönemde ise kalıcı kıkırdak hasarına bağlı genç yaşta kireçlenme gelişebilir.
Yaşlı hastalarda ise dizde takılma ve kilitlenme bulguları oluşturuyorsa cerrahi tedavi gerekebilir. Bu bulgular yoksa konservatif tedaviler uygulanır.
Günümüzde menisküs yırtığının tedavisi kapalı yöntemle (artroskopik cerrahi) yapılmaktadır.
Diz artroskopisi, yaklaşık 0,5 cm lik iki adet kesiden yapılır. İki adet giriş deliğinden birinden artroskop adı verilen ince boru şeklinde fiberoptik alet, diğerinden ise cerrahi işlemde kullanılacak aletler eklem içine sokulur. Artroskop bir kamera aracılığıyla ekrana bağlanır. Ayrıca eklem içerisine serum verilerek hem dizin yıkanması hem de görüntünün net olması temin edilir. Böylelikle cerrah diz içini ekrandan net bir şekilde görerek diz içi yapılara müdahale eder.