Kifoz (Kamburluk)

Duruş bozukluklarından biri olan kifoz (kamburluk) omurganın sırt kısmında normalde var olan öne eğriliğinin artmasıdır. Kifoz hastalarına yandan bakıldığında baş vücuda göre daha önde izlenir. Sırta yandan bakıldığında da çıkıntı görülür, bel ve boyun çukurunda buna karşılık artış mevcuttur.

Sırtta ki kamburluk derecesi 20 ile 55 derece arasında ise normal kabul edilir ancak daha ileri derecelerde mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bebeklik çağında görülen kamburluk akciğer ve kalp hastalıklarına sebep olabilirken; daha ileri yaşlarda görülen kamburluk ise akciğer kapasitesini azaltarak solunum zorluğu oluşturabilir.

Kifoz (Kamburluk) Nedenleri?

 

Kifozun başlıca nedenleri şunlardır:

  • Doğuştan (konjenital) kifoz: Omurlarda ayrışma kusuru (segmentasyon defekti) ve ya yapısal oluşum kusuru (formasyon defekti) vardır. Beraberinde organ anormallikleri eşlik edebilir.
  • İdipatik (sebebi belli olmayan) kifoz: ergenlikte görülen en sık kifoz sebebi Scheurman kifozudur. Bu kifoz yapısal olup, duruş şeklini düzeltmeyle düzelmez. Sırtta bölgesinde keskin bir eğrilik vardır.
  • Duruş bozukluğu (postürel kifoz)
  • Osteoporoz (kemik erimesi)
  • Omurga kırıkları
  • Omurgada enfeksiyonları ve tüberkülozu (verem)
  • Yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği

Kifoz (Kamburluk) Belirtileri Nelerdir?

 

Omurgadaki doğal eğriliğin sırt bölgesinde artması sonucu oluşan kifoz (kamburluk) başta bel, sırt, omuz ve göğüs ağrısına neden olmakla birlikte baş ağrısı, omuz hareketlerinde kısıtlılık, kol ve parmaklara yayılan ağrı, ayrıca bel, kalça, bacakta ağrı, uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.

 

Kifoz (kamburluk) tek başına oluşmakla kalmayıp, belde düz bel veya lordoz (bel kavsinin artması) yürüme bozukluklarına, daha da önemlisi solunum bozukluklarına (nefes alıp vermede zorluk, hızlı nefes alıp verme) ve yorgunluğa neden olur.

Kifoz (Kamburluk) Nasıl Tedavi Edilir?

 

Öncelikle tedavi için kifozun nedeni belirlenmelidir. Bunun için hasta ve yakınlarından hastanın doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası öyküsü öğrenilir. Kifozun ne zaman başladığı, ne şekilde ilerlediği bilgisi alınır. Vücutta başka eşlik eden bulgu ve hastalıkların olup olmadığı anlaşılması için hasta muayene edilir. Gerekli röntgen ve BT veya MRI incelemesi yapılarak kifoz sebebi ortaya konur.  Kifoz tedavisi sebebe yönelik olarak planlanır.

 

Konjenital kifozda bir yaşından sonra hastaya cerrahi tedavi önerilebilir, diğer tedavilerin faydası yoktur.

 

İdiopatik kifoz da ise röntgende ölçülen kifoz derecesine göre tedavi planlanır. 50 – 55 derece arası kifozda egzersiz ve rehabilitasyon, 55 -70 derece arası kifozda ilaveten korse kullanımı, 70 ve daha büyük derecelerde ise cerrahi tedavi uygulanır.

 

Postürel kifoz yapısal değil hatalı duruş alışkanlığına bağlıdır. Hasta istediğinde duruşunu düzeltebilir. Bu nedenle hastaya duruş ve oturma eğitimi verilir. Postür korseleri ve egzersiz terapisi uygulanır.