Karpal Tünel Sendromu nedir? Nasıl tedavi edilir?

El parmaklarının hareket ve hissinin sağlayan median sinirin el bileği seviyesinde sıkışmasına “karpal tünel sendromu” denir. Sinir sıkışmaları içinde en sık görülenidir.

Karpal tünel;  el bileğin orta bölümünde bulunan tabanı elbileği tarak kemikleri, üst kısmı ise transvers karpal ligaman denen bağ yapıdan oluşan dar bir geçittir. Median sinir bu tünelden tendonlar ve damar yapılarıyla birlikte geçer. Bu tünelin üzerini örten bağ yapı veya tünel içindeki yapılar genişleyip şişerse dar ve sert olan karpal tünelde median siniri sıkışır.

 

Kadınlarda ve 35 yaş üstünde sık görülür;

 

Karpal tünel sendromu daha çok kadınlarda ve 35-55 daha sık görülür. Özellikle ev hanımları ve eliyle iş yapan kişilerde sık rastlamaktayız. Bilgisayar başında uzun süre vakit geçiren kişilerde yani el bileğinin sürekli bükülü pozisyonda kaldığı durumlarda (daktilo, klavye, mouse kullanmak vb.) daha çok görüldüğü gibi bir yaklaşım olsa da bu konuya dair kesin bir kanı yoktur.

 

Çalışma şartları dışında bu rahatsızlık ayrıca; gut, aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, romatoid artrit, hipotroidi gibi bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıkları olan kişilerde, hamilelerde, ikiz bebekleri olan ve bunları sürekli kucağında taşımak durumunda kalanlarda, bilek burkulması ya da kırılması yaşayanlarda da sık görülür.

Ağrı ve Karıncalanma en önemli belirtidir;

 

En önemli belirti ağrı ve karıncalanma olup, çoğu insan rahatsızlığın başlangıç döneminde bu bulguları önemsemez. Başparmak, işaret parmağı, orta parmak ile yüzük parmağının dış yarısında ve avuç içinde hissizlik, karıncalanma hissedilir.

 

Ağrı ve uyuşmalar başlangıçta geceleri ve hafif miktarda olup zamanla şiddetleri artar. Gece hastalar uykularından uyanarak rahatlamak için el silkeleme hareketi yaparlar. Daha sonraları ağrılar gün boyu devam eder ve kaslar zayıflamaya başlamasıyla hastalar ellerine aldıkları eşyaları düşürmeye başlarlar.

Karpal Tünel Sendromunun tedavisi nedir?

 

Karpal Tünel Sendromu’nun belirtilerini dikkate alarak erken dönemde bu rahatsızlık fark edildiğinde bileklik kullanımı ve ağrı kesici ilaçlar verilerek şikayetler azaltabilir. El bileğine şişliği azaltmak için kortizon enjeksiyonu yapılabilir.

 

Bütün bu önlemlere rağmen bir sonuç alınmazsa veya sinir sıkışması orta ve ileri düzeyde ise kas güçsüzlükleri başlamadan ameliyat ile sinir rahatlatılmalıdır. Aksi takdirde oluşan hasar kalıcı olur. Ameliyata rağmen eldeki uyuşukluk ve güçsüzlük düzelmez.

 

Ameliyat açık veya kapalı/artroskopik teknikle yapılabilmektedir.

Kapalı cerrahide avuç içinde kesi olmadığı için hastalar daha erken iyileşir ve kesi izi problemi görülmez.

Her iki durumda da hastalar 6 hafta ellerini ağır işlere zorlamamalıdırlar. Ağrı ve zayıflık genellikle ameliyattan sonraki 2-3 ay içinde düzelir, ancak tamamen iyileşmesi altı aydan bir yıla kadar sürebilir.