Halluks Valgus nedir? Nasıl tedavi edilir?

Halk arasında ayak başparmağı çıkıntısı olarak da isimlendirilen Halluks Valgus, ayak başparmağındaki şekil bozukluğudur. Normalde ayak yapısına uygun olarak paralel çizgide düz durması gereken başparmağımızın ikinci parmağımıza zıt bir şekilde ayağın dış tarafına doğru yön değiştirip dönmesi durumudur. Oldukça sık görülen ve yaygınlığı her geçen gün giderek artan ortopedik bir hastalık olan Halluks Valgus’un oluş nedeni kesin olarak bilinmemesine karşın; zamanında tedavi edilmezse sadece başparmağı değil, tüm ayağı hatta bedeni ilgilendirebilecek iş gücü kaybı, yaşam kalitesi bozukluğu, estetik ve de psikolojik sorunlara yol açabilir.

İlk fiziki belirtisi olan ayak başparmağı kemiğinin dışa doğru fırlaması, hastalığın teşhisini kolaylaştırır. Bu ortopedik hastalık; %90 oranında kadınlarda %10 oranında erkeklerde görülür. En sık görüldüğü yaş aralığı ise 25-45’tir, genetik etkenler de bu hastalıkta önemlidir. Özellikle ailesinde bu hastalık olanların erken yaşlarda tedaviye başlaması başarıyı arttırır.

Bu hastalığın oluşum nedenleri şöyle sıralanabilir:

 

Birçok ayak rahatsızlığındaki ana unsur olan yanlış ayakkabı seçimleri Halluks Valgus’un birinci derecede gelen sebepleri arasındadır. Özellikle bayanların moda, güzellik ya da estetik kaygıları yüzünden ayak yapısına uygun olmayan ayağı sıkan, sivri burunlu ve topuklu ayakkabıları uzun süre giyilmesinden dolayı bu rahatsızlık ortaya çıkar. Ayakkabı tercihinin dışında; genetik faktörler, kısa aşil tendonuna sahip olmak, düztaban ya da taraklı ayak sahibi olmak, zayıf bağ dokularına sahip olmak, ayak yaralanmalarına (kırıklar gibi) bağlı olarak gelişen ayak deformasyonları, obezite veya aşırı kilolu olmak, uzun süre ayakta durmak ve Romatoid artrit hastası olmak.

Halluks Valgus nasıl tedavi edilir?

 

Halluks Valgus’un erken döneminde şekil bozukluğu dışında herhangi bir şikayet olmasa da rahatsızlık ilerledikçe ağrı, ayakkabı giyme güçlüğü hatta yürüme zorluğu gelişir. Ağrı ve cilt kızarıklığı özellikle parmak çıkıntısı üzerinde olup, yüksek topuklu dar burunlu ayakkabı giyildiğinde daha da artar.

 

Hafif derecede şekil bozukluğu olan halluks valgus hastalarında parmak arası makara, Halluks valgus gece ateli, ayak arkı düşük olan hastalarda ortopedik tabanlık kullanımı, önü geniş rahat ve yumuşak ayakkabılar ciddi başarı ve rahatlama sağlar. Fakat bu yöntemlerin hiçbiri rahatsızlığı kesin olarak geçirmez sadece ağrıları azaltır ve süreci yavaşlatır.

Tüm ameliyatsız tedavi yöntemlerine rağmen ağrısı devam eden ve ayak ağrısının günlük hayatlarını etkilediği, ilerlemiş şekil bozukluğu olan hastalarda cerrahi tedaviye başvurmak kaçınılmazdır. Ameliyat ile dışa açılan ayak kemiği normal yerine getirilir. Ameliyat sonrası 6-8 hafta süreyle tam yük vermeden yürümek mümkündür, tam yüke kemik kaynaması olduktan sonra geçilir. Ameliyat sonrası halluks valgusta şekil bozukluğunun tekrarlama riski varsa da uygun hasta ve operasyon seçimi, gelişmiş cerrahi teknikler sayesinde halluks valgus deformitesinin tekrarlama riski azalır.