Halluks Rigidus Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ayak başparmağı ekleminin bozulması sonucu eklem hareketinin azalması ve ağrılı olması durumuna sert parmak anlamına gelen Halluks Rigidus adı verilir. Genellikle halluks valgus ile karıştırılır. Halluks valgustaki kadar parmak deformasyonu yoktur ve bu hastalıkta eklemin bozukluğuna bağlı olarak parmak hareketleri çok daha ağrılıdır.

Halluks Rigidus belirtileri nelerdir?

Tarak kemiği ile başparmak arasında bulunan eklemdeki  (metatarsofalengeal (MTP)eklem)  bozulma neticesinde kişi ağrıdan şikayet eder, yürümede zorlanır ve gün geçtikçe parmak bükülemez hale gelir.  Zamanla oluşan kemik çıkıntıları nedeniyle ayakkabı giymek zorlaşır.

 

Halluks Rigidus nedenleri nelerdir?

Yaşlanmayla gelişen osteoartrit en sık sebep olmakla beraber, eklemi ilgilendiren parmak kırıkları, ciddi yaralanmalar, romatizmal hastalıklar ve kötü ayakkabı seçimi de neden arasında sayılabilir. Sıkça çömelerek veya parmak ucunda yükselerek iş yapma (ör: bale gibi) ve ayrıca ileri düztabanlık da Halluks Rigidus nedenleri arasında sayılabilir.

 

Halluks Rigidus nasıl teşhis konur?

Ortopedi uzmanı muayenesi sonrası çekilen röntgen teşhis koymada yeterli olur.

 

Halluks Rigidus nasıl tedavi edilir?

Hastanın ek hastalıkları, ayakta kan dolaşım bozukluğu olup olmaması, hastanın yaşı ve günlük yaşantısındaki hareket düzeyi yapılacak tedaviyi belirler. Hastadaki yakınma ve kıkırdak aşınmasının durumuna göre tabanlık, uygun ayakkabı seçimi ilk basamak tedavisi olabilir. Bu önlemlere rağmen hasta günlük yaşamında zorluk çekiyorsa cerrahi tedavi tercih edilir.

Halluks Rigidus hangi ameliyatlar yapılıyor?

Hastalığın ağırlığı, hastanın yaşı ve beklentisine göre üç tip cerrahiden biri uygulanabilir:

1- Eklem debridmanı:

Kıkırdak aşınmasının hafif orta düzeyde olduğu, eklem hareketinin ağrılı olduğu ve kemik çıkıntıların ayakkabı giymeyi zorlaştırdığı hastalarda eklemin cerrahi yöntemlerle temizlenmesi, kemik çıkıntıların tıraşlanması ve yumuşak dokuların gevşetilmesi hastalarda yüz güldürücü sonuçlar verir.

2- Eklem dondurma (artrodez) ameliyatı:

Eklem kıkırdağının tamamen aşındığı, parmak hareketlerinin çok kısıtlandığı ve de ileri derecede ağrılı olduğu hastalarda bu ameliyat yapılır. Operasyon esnasında zaten aşınmış kıkırdak tamamen temizlenir ve eklem plak ya da vidalar yardımıyla sabitlenir.  Artrodez ameliyatı birçok hasta için korkutucu görünse de bu operasyon sonrası ağrının kalıcı olarak geçmesi ve kişinin daha rahat yürüyebilmesi sağlamaktadır.

3- Eklem Protezi (artroplasti):

Diz kalça eklemi gibi parmak eklemlerinde de protez ameliyatı yapılabilmektedir. Bu ameliyatta eklemin bir tarafına özel plastik bir yüzey diğer tarafına da metallik bir baş yerleştirilir. Eklemin bu sayede hareketli olur fakat protezlerin belli bir ömrünün olduğu bilgisi hastayla paylaşılmalıdır.