Kırık tipi, yeri ve tedavi şeklini belirlemek için radyolojik inceleme şarttır. Femur kırığı ile beraber kalça ve diz ekleminde yaralanmalar olabilir. Muayenede bu bölgelerde değerlendirilerek BT ve MR gibi ileri görüntüleme tetkikleri istenebilir. Yapılan bazı çalışmalarda, femur alt uç kırığı cerrahisi sırasında dize artroskopi ile bakılmış ve bu hastalarda %50 oranında menisküs yırtığı eşlik ettiği saptanmıştır.
Femur kırığı nasıl tedavi edilir?
Ayrışmamış kırıklarda belli süre yük vermeden hasta takip edilebilirken çoğu femur kırıkları ameliyat gerektirmektedir. Cerrahi olarak kemik iliğine çivi konularak veya kemik üzerine plak konularak veya açık kırıklarda dışarıdan tespit cihazlarıyla tedavi sağlanır.
Femur kırığı ameliyatının riskleri nelerdir?
Bu tür önemli ve ağır ameliyatlarda görülen kanama ya da anestezi ile ilgili sorunlar dışında cerrahinin genel risklerine ek olarak, femur kırığı ameliyatı sonrası görülebilecek komplikasyonlar şunlardır: Enfeksiyon- Sinirlere ve kan damarlarına zarar gelmesi – Kan pıhtısı oluşumu- Yağ embolisi (kırık sonrası kemik iliği kan dolaşımına girip akciğerlere gidebilir) – Hizalanma kusuru veya kırık kemik parçalarının doğru konumlanmaması – Kemiklerin kaynamasında gecikme- bazen plak veya vidaların uçlarının üzerine gelen kasları ve tendonları tahriş etmesi.
Femur kırığı ne kadar sürede iyileşir? İyileşmeye etki eden faktörler nelerdir?
Femur kırıkları ameliyatları başarılı geçmiş olsa dahi, bu kırıkların tamamen iyileşmesi minimim 4 – 6 ay sürer. Özellikle çok parçalı kırıklar, açık kırıklar da bu süre daha uzundur.
Femur kırığı geçiren hastaların hayata geri dönüşleri için rehabilitasyon uygulanması önemli dir. Kemik sağlığı için kalsiyum ve protein alımı (kemik suyu, paça vs), D vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamini içeren gıda ve takviyeler almakta fayda vardır. Bunun aksine sigara kullanımı kırık iyileşmesini geciktirmektedir.