Donuk Omuz tanısı nasıl konur?
Donuk omuz tanısı muayene ile konur. Hem hasta aktif olarak, hem de hekim tarafından pasif olarak omuz hareketleri kısıtlı olduğu görülür. Donuk omuz tanısı koymak için değil ama başka sorunları ayırt etmek için MR istenebilir.
Donuk Omuz nasıl tedavi edilir?
Donuk omuzda öncelikli tedavi cerrahi dışı yöntemlerdir. Tedavi ağrının giderilmesi ve hareketlerin yeniden kazandırılması esasına dayanır. Bunun için anti-enflamatuvar ağrı kesici ilaçlar ve eklem içi kortizon enjeksiyonları, ilk evrelerde yangıyı artırmayacak özenli germe egzersizleri ve buz uygulamaları yapılır. Donma evresine geçtikten sonra ve ağrı azaldığında, daha zorlayıcı egzersizlere geçilebilir. Yine ağrıyı gidermek için sinir blokları, radyofrekans ile ağrı duyusunu alan sinirin yakılması iyi sonuçlar verebilir.
Altı ay süreyle cerrahi dışı tedavilere cevap vermeyen hastalarda, genel anestezi altında manipülasyon yapılabilir. Manipülasyon sırasında tam kas gevşemesi sağlandıktan sonra doktor çeşitli manevralar ile kapsülü gevşetir omuz hareketlerini açar. Sonrasında yapılacak ciddi bir rehabilitasyon programı ile kazanılan omuz hareketleri korunur.
Manipulasyon ile omuz hareketleri kazanılamıyorsa, artroskopik ameliyatla kalınlaşmış ve hareketi engelleyen yumuşak dokular kesilerek gevşetilir. Donuk omuz cerrahisi sonrasında da rehabilitasyon mutlaka yapılmalıdır. Cerrahi sonrası bile% 5-10 oranında donuk omuz tekrarlayabilir.
Donuk Omuz tedavi edilmezse ne olur?
Donuk omuz şikayetleri başladıktan sonra hastalığı devam süresi hastadan hastaya değişir. Literatürde, tedavi edilmeyen vakalarda hastalığın 3-10 yıl devam ettiği görülmektedir. Bu uzun süreye rağmen pek çok hastada, omuz hareket yeteneğinin hemen hemen tümüyle geri gelmesi mümkündür. Fakat tedavi edilmeyen donuk omuz hastalarının bazılarında hareket kısıtlılığı ve sekel kalmaktadır.