Erken tedavi ile Çarpık Ayak Düzeltilebilir !
Çarpık ayak sorunu doğum sonrası mümkün olan en kısa zamanda tedaviye başlanmalıdır. Erken dönemde ameliyatsız tedavi edilebilen çarpık ayak sorununda tedavisi geciktirildiği takdirde kemiklerde şekil bozukluğu gelişir ve açık cerrahiler kaçınılmaz olur.
Çarpık ayak Ponseti tekniği denen özel bir manipülasyonla tedrici olarak düzeltilerek alçıya alınır. Kısalmış olup da esnetilmeye çalışılan yumuşak dokulardaki kollajen, zamanla akordeon gibi açılarak uzar ve bir sonraki alçıda ayağın bir miktar daha düzelmesine imkân verir. Bu şekilde haftada bir alçı değiştirmek suretiyle hastalığın ağırlık derecesine göre toplamda 6-9 kez alçı yapılır.
Perkütan Aşilotomi sonrası veya cerrahi müdahale gerekmeksizin düzelen ayaklarda uygulanan alçının çıkarılmasını takiben hastaya çarpık ayak ponseti cihazı olarak adlandırılan özel bir ortez giydirilir. Ortez ilk 3 ay 24 saat giydirilirken sonraki günlerde azaltılarak sadece gece kullanılmaya başlanır. Toplamda 4 yaşına kadar ortez kullanılmalıdır. Bu tedavinin en önemli bölümünü oluşturur. Eğer ebeveynler cihazı kullanmazlar ise ayak eski haline meyleder. İlk bir yaş içinde görülen yinelemelerin tedavisi yine alçılama ile yapılır. Daha büyük yaşlardaki yenilemelerde tendon nakli ameliyatları gerekir.