DİZ PROTEZİ

Eklem kireçlenmesi nedir? Protez ameliyatı nedir?

 

Normalde eklem yüzeyleri kaygan ve pürüzsüz bir kıkırdak doku ile kaplıdır. Bu sayede hareketler düzgün ve ağrısızdır. Eklemin yüzey kıkırdağının aşınması, hareketler sırasında sürtünmeyi artırır ve eklem hareketleri kısıtlı ve ağrılı olur. Bu duruma kireçlenme (artroz) diyoruz. artrozlu eklemin hasar görmüş yüzeylerinin değiştirilmesine protez ameliyatı denir.

Proteze ne zaman ihtiyaç duyulur?

Günlük yaşamınızı engelleyecek düzeyde ağrı, hareket kısıtlılığı, bacakta şekil bozukluğu varsa veya istirahat esnasında dinmeyen ağrılarınız varsa protez ameliyatı gereklidir.

 

Protez ameliyatı için yaş sınırı var mıdır?

Kireçlenme rahatsızlığında protez ameliyatının 65 yaşından sonra yapılması, protez değişim sayısını azaltmaktadır. Fakat yaş ameliyat zamanının belirlenmesinde kesin bir kriter olmayıp, hastanın yaşam kalitesinin azalması ve ağrının rahatsız edici (analjezik tedavilere cevap vermeyen ve yaşamınızı kısıtlayan) düzeyde olması ameliyat zamanını belirleyen asıl kriterlerdir.

 

Hangi hastalıklarda protez uygulanır?

  1. Eklem artrozu (kireçlenme)
  2. Romatizmal artrozlarda: Romatoid artrit, Ankilozan Spondilit, SLE vs.
  3. Avasküler nekrozda neden olan durumlarda: kortizon, metotreksat gibi ilaç kullanımı sonrası
    4. Başarısız ameliyatlar sonrası: Kırık kaynamaması, sorunlu protez ameliyatı
    5. Eskiden geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı artrozlarda

 

Protez yapılmasının önerilmediği durumlar nelerdir?

  1. Eklem çevresini ilgilendiren aktif enfeksiyon varlığında
  2. Artrodez yapılmış dizlerde
  3. Progresif osteopeni
  4. Nöropatik eklemlerde
  5. Kas hastalıkları, felçli durumlarında
  6. Morbid obezite
  7. Demans, ve kişisel bakım yetersizliği durumları

Protezler hangi malzemelerden yapılır?

Protezler metal (kobalt krom, metal seramik (zirkonyum), titanyum), plastik (polietilen) veya seramik yüzeylerlerden oluşur.

 

Protezler vücuduma uyum gösterir mi?

Hangi malzemenin kullanılacağı kişiye ve yapılacak işleme göre farlılık göstermekle beraber, kullanılan malzemeler genellikle vücutta alerjik reaksiyon yapmaz, bozulmaya ve kırılmaya dayanıklıdır.

Hangi anestezi yöntemi uygundur?

Ameliyat öncesi muayene sırasında anestezi hekimi ile konuşularak hangi yöntemin uygulanılacağına karar verilir. Biz diz protezi ameliyatlarında genellikle spinal/epidural anestezi yöntemini tercih etmekteyiz. Çünkü ameliyatta hasta uyutulmadığı için akciğer problemleri olmamakta, ameliyat sonrası da hastalar 5-6 saat süreyle ağrı hissetmemektedir.

 

Ameliyat ne kadar sürer?

Ortalama 1,5-2 saat sürer. Ameliyat hazırlığı bir saat ve ameliyat sonrası derlenme yarım saat olmak üzere hasta ameliyathaneden odasına toplam 3-4 saatte çıkmaktadır.

Diz Protezi Ameliyatı

Diz protezinin ömrü kaç yıldır?

Uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımlarının kullanımı ile günümüzde kalça protezlerin sağ kalım ömürleri 15-20 yıla kadar uzamıştır.  Hastaların kilolarını düşük kaslarını güçlü tutması ve de aşırı zorlayıcı aktivitelerde kaçınması bu süreyi uzatabilmektedir.  Bu süre sonunda kemikten ayrılarak gevşeyen protez veya protez parçaları ameliyatla değiştirilmektedir. Bu değişim işlemine revizyon ameliyatı denilir.

Protez ameliyatının riskleri nelerdir?

Uzun yıllardır protez ameliyatları uzman ellerde başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Fakat alınan tüm önlemlere rağmen aşağıda sayılan bazı istenmeyen komplikasyonlar görülebilmektedir:

  1. Enfeksiyon: Tüm cerrahilerde enfeksiyon riski mevcuttur. Diz protezi sonrası bu oran % 1-3 arasındadır. Vücudun başka yerinde enfeksiyon odağının olması kan yoluyla gelişen protez enfeksiyon riskini artırır. Yine hastanın bağışıklık sitemi bozan hastalıkların olması (örneğin şeker hastalığı, HIV vs.), ameliyat öncesi cilt problemlerin olması, hastanın bakım hijyeninin bozuk olması enfeksiyon riskini artırmaktadır. Ameliyat öncesi enfeksiyon odaklarının kaldırılması, ameliyat bölgesinin iyi hazırlanması, ameliyat öncesi ve sonrası antibiyotik kullanımı, ameliyatta bir takım enfeksiyon önleyici tedbirlerin alınması oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltmaktadır
  2. Instabilite (boşluk) oluşumu: Diz protezinde instabilite (boşluk) kemik kesilerinin düzgün yapılmaması, yeteri kadar bağ dengelenmesi oluşturulmaması sonucu görülebilir.
  3. htı oluşumu: Cerrahi sonrası kullanılmayan bacakta kan dolaşımının yavaşlaması sonrası pıhtılaşma olabilmektedir. Hastanın erken harekete başlatılması, ameliyat sonrası bacaklara bandaj ve basınç cihazı uygulanması, aspirin veya kan sulandırıcı ilaçlar kullanımı, pıhtılaşmayı önlemeye yönelik tedbirlerdir.
  4. Protezin kırılması, çıkık gelişimi, erken aşınması
  5. Akciğer enfeksiyonu:
  6. Damar, sinir, organ hasarı
  7. Kanama, hematom
  8. Kırıklar vb.

Diz protezi sonrası ne zaman ayağa kalkarım?

Hastalar ameliyattan bir gün sonra bir yürüteç veya baston gibi el desteği ile basarak yürüyebilmektedir.

 

Diz protezi ameliyatında hastanede kaç gün yatarım?

Hastanede kalış ortalama 2-4 gün arasında değişmektedir.

 

Diz protezi sonrası ne zaman araba kullanabilirim?

Güvenlik açısından araç kullanımına ameliyattan en az 6 hafta sonra başlanmalıdır.

 

Diz protezi sonrası hangi sporları yapabilirim?

Her hasta için farklı olsa da ameliyattan sonra 4-8 hafta içinde dışarıda yürüyüşe başlanabilir.  Zamanla yüzme, egzersiz bisikleti gibi ani hareket gerektirmeyen düşme riski fazla olmayan sporlar yapılabilir.

Diz protezi sonrası dizimi bükebilir miyim?

Yaklaşık 4-6 haftada hastalar maksimum bükme derecelerine ulaşırlar. Bükülme derecesi ortalama 110-120 derece olup, hastanın ameliyat öncesi dizini bükme derecesi, kilosu, yapılan cerrahinin başarısına ve hastanın egzersizlerini tam ve düzenli yapmasına bağlı olarak değişmektedir. Ameliyat sonrası minimum bükülme açısı 90 derecedir fakat alçak seviyeli yerlere oturma ve oturduğu yerden kalkma için dizin 110 derece bükülmesi gerekir.

Ameliyata hazırlık için neler yapmalıyım?

  • Geçirilmiş hastalıklar, ameliyatlar ve kullandığınız ilaçları hekimize iletiniz.
  • Kanamayı artıracak ilaçların kullanımı (hekiminize danışarak) ameliyattan önce aşağıdaki sürelerde kesilmelidir:
    • kumadin 5 gün
    • plavix 7 gün
    • trental 7 gün
    • aspirin 10 gün
  • tüm vitamin ve katkıları 10 gün
  • ağrı kesici (NSAİ) 10 gün
  • metotreksat 2 hafta
  • diyet ilaçları 2 hafta, önce kesilmelidir.
  • Ameliyat sonrası evinizde, koltuk değneği, yürüteç, tuvalet yükselticisi, banyo ve tuvalet el tutamaklarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Soğuk uygulamak için buz veya soğutucu jel paketlerine ihtiyacınız olacaktır. Önceden bu yardımcıları hazırlayınız.
  • Ameliyat öncesi egzersiz programını öğrenin ve yapın.
  • 2 gün önce sigara içimi kesilmelidir.
  • Bir gece önce banyo yapılır, ameliyat bölgesi antiseptik (%4 klorheksidin glukonat) solüsyonu ile yıkanır. Ameliyat sabahı kişisel hijyen ürünleri (losyon, deodorant, parfüm) kullanılmaz, makyaj yapılmaz ve ojeler çıkarılır.
  • Ameliyattan 8 saat öncesinde hiç bir şey yenip içilmemelidir.
  • İnsülin ve şeker hapları ameliyat sabahı alınmayıp, hastaya uygun serum verilir. Tansiyon ilaçları ameliyat sabahı çok az su ile alınabilir.

 

PROTEZ AMELİYATI ÖNCESİ EGZERSİZLER

 

Ameliyat öncesi egzersizlerin öğrenilmesi ve yapılması erken iyileşmeyi sağlayacaktır. Ameliyattan bir kaç hafta önce egzersizlere başlanır, egzersizler günde 2-3 kez ve 5 tekrar ile başlanır zamanla sayı artırılır. Egzersiz öncesinde mutlaka yürüme veya bisiklete binme ile ısınma yapın.

 

  1. Ayakta iliotibial band germe: Bacaklarınızı çaprazlayın. Yavaş yavaş önce sağa eğilip 5 sn bekleyin sonra düzelin. Aynısını sola yapın.
  2. Oturarak dönme ve germe egzersizi: Oturarak bacağımıza diğerinin üzerinden çaprazlayın. Gövdenizi kıvrık bacağınıza doğru döndürün. Dirseğinizle dizinizi karşı tarafa doğru bastırıp 5 sn. bekleyin.
  3. Diz omuz egzersizi: Dizinizi karnınıza çekip 5 sn. bekleyin.
  1. Diz arkası kasları germe: Her iki elinizle veya bir havlu yardımıyla diz altından uyluğunuzu tutun. Dizinizi tam düz hale getirin. 5 sn. bekleyin.
  2. Bacak yana kaldırma: Yana bacağı kaldırıp 5 sn. bekleyin.
  3. Çapraz kalça hareketi: Alttaki bacağı yerden kaldırıp 5 sn. bekleyip indirin.
  4. Yüzüstü kalça kaldırma: Dizi 90 derece bükün ve kalçadan bacağı kaldırıp 5 sn. bekleyip indirin.
  5. Kalça çevirme hareketi: Yan yatın. Bacak arasına bir yastık koyun. Üstteki bacağınızı aşağı sarkıtırken kalçayı dışa çevirin. Aşağıdaki bacağı 5 sn. tutarak eski pozisyonuna geri getirin. Aynı hareketi diğer tarafa yatarken öteki bacağa uygulayın.

AMELİYATIN İLK GÜ

– Spinal anestezi yapıldıysa bacak hareketlerinin dönüşü 1-4 saat sürebilir.
– Ağrı ve bulantınız olursa ilaç tedavisi verilecektir.
– Anesteziye bağlı olarak kabızlık ve idrara çıkamama görülebilir. Hemşirenize iletin.
– Ziyaretçilerle tokalaşan hastalar sık sık ellerini yıkamalı ve el hijyenine dikkat etmelidir.
– Banyoda ve yürüme sonrası ıslak zemine kayıp düşmemeye dikkat edin. Yardımsız kalkmayın.
– 3. günden sonra akıntı yoksa su geçirmez pansumanlar ile banyo yapılabilir.

 

Ameliyat sonrası erken dönemde görülebilecek problemler nelerdir?

– Şişme, morarma: Ameliyat bölgesinde hastadan hastaya farklı düzeyde olmak üzere şişme olabilir. Bu şişlikler azalırken morarmalar görülür. Zamanla bu morarmalar sararak kaybolur.
– Bacakta şişme: İlk ayda bacak aşağı sarkıtılarak uzun süre oturmalar bacakta ve ayakta şişmeyi artırır. Aralıklı olarak bacağın altına yastık konularak yüksekte tutulması şişliği azaltacaktır. Buz, soğuk duş uygulaması, bandaj veya antiembolik çorap giyilmesi şişliği azaltır. Fakat bandajların sıkı sarılması ve çorapların katlantılı bırakılması daha alt seviyede şişmeye sebep olabilir.Yine şişlik olmaması için egzersiz yapılması önmelidir. Bacağın yüksekte dinlendirilmesi buz uygulanmasına rağmen şişliğin azalmaması veya artması durumunda doktorunuza başvurunuz.

– Yara Bakımı: Ameliyat yerini kuru ve temiz tutun, ıslatmayın. Su geçirmez pansuman kullanıyorsanız 3. günden sonra duş Yara yerinde kızarıklık ve ısı artışı veya akıntı olursa doktorunuza bildirin!

 

– Aşağıdaki durumlarda hekiminizi arayın !!!
38 derece üzeri ateş olması, ameliyat bölgesinde gittikçe ağrının artması, şişlik, kızarıklık ısı artışı olması durumu, nefes alma zorluğu, göğüs ağrısı veya hırıltılı solunum durumu.

PROTEZ AMELİYATI SONRASI REHABİTASYON

Yürümeye hastanın fonksiyonel kapasitesine bağlı olarak 2. gün yürüteç veya koltuk değneği ile harekete başlanır. Düzenli egzersiz yapılması eklem hareketini ve kas gücünü artırarak yaşama erken dönmeyi sağlar. Her bir egzersizi günde 3-4 kez ve 5 tekrar ile başlanıp gün geçtikçe sayı artırılır. Eğer ağrı, şişme, ısı artışı ve hassasiyet oluşursa egzersiz sayısını düşürün. Halen şikayetler devam ediyorsa hekiminize danışın.

Protez ameliyatı sonrası hangi sporları yapabilirim?

Önerilebilecek sporlar: Yüzme, su içi aerobik hareketler, bisiklet, golf, dans vb. Önerilmeyen sporlar: Koşu, sabit ayak üzerinde dönme ve ani hareket gerektiren sporlar (futbol, basketbol vs), temas sporları, ağır işler.

 

Ameliyat sonrası enfeksiyondan korunmak için ne yapmalıyım?

Sizi tedavi eden diğer branş doktorlarının ve diş hekiminizin sizde eklem protezi olduğunu bilmesi çok önemlidir. Tüm diş müdahalelerinde; diş çekimi, kanal tedavisi, diş taşı temizliği dahil; mide-barsak sistemi veya idrar yollarına yönelik her türlü müdahalede; endoskopi, kolonoskopi, idrar yollarına yönelik kapalı teknik ile yapılan tüm girişimler dahil; üst solunum yollarına ait hastalık ve müdahalelerde; tüm ciddi enfeksiyonlarda; mikropların kan yoluyla proteze ulaşımını önlemek amacıyla antibiyotik korumasına ihtiyaç vardır. Bunun için müdaheleden 1 saat öncesinde ağızdan 2 gr sefalektsin, amoksilin veya enjeksiyon yoluyla sefazolin, alerji varsa da 600 mg klindamisin alınmalıdır.