Çocuklarda kırıkların önemli bir bölümü dirsekte oluşur. Çünkü düşme sırasında vücudun yere çarpmasını önlemek için el veya dirseğimizi kullanırız. Yine dirsek eklemi, cilt altı yumuşak dokunun en zayıf olduğu eklemlerimizdendir. Bu durum onu travmalara açık hale getirir.
Dirsek Kırığı belirtileri nelerdir?
Düşme veya çarpma sonrasında dirsekte ağrı, hassasiyet ve şişlik var ise kırık olabileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuklar ağrı varsa eklemlerini hareket ettirmezler. Çok bariz kırıklarda eklemde şekil bozukluğu da görülür. Şişme sonrası zamanla morarmalarda ortaya çıkar.
Dirsek bölgesinde hangi kırık tipleri görülür?
Çocuklarda dirsek üzerine düşme ve çarpmalar sonucu görülebilecek kırıklar; Dirsek üstü (suprakondiler) kırıkları, dirsek makarası (kondiler) kırıkları, dirsek yan çıkıntı (epikondiler) kırıkları, büyüme plaklarını içeren kırıklar (Epifizyoliz) olarak sınıflandırılır.
Dirsek iç ve dış çıkıntı (epikondil) kırıkları:
Dirsek çıkıntısı kırıkları, dirsek makarasının iki yanındaki epikondil denilen çıkıntıların kırığına denmektedir. 9-14 yaşlarındaki çocuklarda daha sık karşılaşılmaktadır. Genellikle burada ki büyüme plaklarından ayrışma şeklinde kırıklar görülür.
Dirsek üstü kısım (suprakondiler humerus) kırıkları:
Dirsek makarası (kondil) kırıkları;
Bu kırıklarda üst kol kemiğinin dirsek eklemini oluşturan makarasının bir parçası kırılmıştır. Bu kısım eklem yüzeyini oluşturduğundan kırık parçalar tam yerine getirilmelidir. Aksi taktirde eklemde hareket kaybı gelişebilir.
Büyüme plaklarını içeren kırıklar (Epifizyoliz):
Özellikle çocuklarda dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda, kırık hattının büyüme plağını ilgilendirmesi sonucu bu bölgelerin zarar görmesi nedeniyle ileri yaşlarda dirsekte açılanma ve kısalık gelişimidir.