Bel Kayması Neden Olur?
Bel kayması; doğuştan veya sonradan oluşabilir. Her yaşta görülebilir. Yaşlanma ve yıpranmaya bağlı olarak 40 yaş üzerindeki bireylerde sık görülen bel kayması, çocuklarda düşme sonucunda da meydana gelebilir. Kazalar, tümörler, zor doğum ve sporcu yaralanmaları sonucunda bel kayması oluşabilir. Bunlara ek olarak; kemik erimesinin yanı sıra bel fıtığı problemi, uzun süre ayakta kalmak da bel kaymasını tetikleyen faktörler arasında yer alır. Nadiren de daha önceki bir bel cerrahisinin komplikasyonu olarak da bel kayması gelişebilir.
Bel Kayması Şikayetleri Nelerdir?
Bel kayması, sürekli devam eden bel ağrısı, bel ve bacaklarda tutukluk, bel bölgesinde hassasiyet, uyluk ve bacakta ağrı, bacak kaslarında gerginlik ve kasılma, yürürken aksama gibi şikayetlere yol açabilir. İlerlemiş bel kaymasında bacakta uyuşma, karıncalanma, kas güçsüzlüğü ve reflekslerde azalma belirtileri ortaya çıkabilir. Genellikle bel fıtığı ile karıştırılan bel kayması hastanın yürüme mesafesinin kısalmasına ve yürürken sık sık durup dinlenerek ilerlemesine neden olur.
Bel Kayması Tanısı Nasıl Konur?
Şikayetlerin sorgulanması ve fizik tedavi tanıdaki ilk basamaktır. Teşhisi için genellikle normal bel filmleri yeterlidir. Röntgen filmi ile bel kemiğinde çatlak olup olmadığı anlaşılabilir. Daha detaylı inceleme için bilgisayarlı tomografi ya da emar (MR) görüntüleme yapılabilir. MR ile omurganın yapısı, eklemlerin ve sinirlerin durumu, sinir sıkışmaları incelenir. Böylece benzer şikayetlere yol açabilen tümör, enfeksiyon ya da bel kanal daralması gibi sorunlar olup olmadığı görülebilir.