BAKER KİSTİ nedir?

İçi sıvı ile dolu olan ‘Baker Kisti’ (popliteal kist), dizin arka kısmında meydana gelen ve ağrıya neden olmayan yumuşak bir şişliktir. Baker kisti gerçekte tam bir kist olmayıp, eklem boşluğu ile bağlantılı bir baloncuktur.

 

Baker Kisti Neden Olur?

 

Baker kisti genellikle ileri yaşla birlikte dokuların zayıflaması, eklemde kireçlenme veya kıkırdak hasarı sonrası eklem sıvısının artması sonucunda artan basınç nedeniyle eklem kapsülü diz arkasına doğru baloncuk yapar. Bu hastalarda menisküs yıpranması genellikle mevcuttur. Bundan başka, fiziksel aktivite ve sportif zorlanma, romatizmal eklem iltihabı ve gut hastalığı nedeniyle kist gelişebilir. Yine nadiren çocuklarda baker kistine rastlanabilir.

 

Baker Kisti Belirtileri Nelerdir?

 

Bu kistinin şişliği dizin arkasında bulunan çukur bölümde ele gelir. Ortaya çıkan ağrıya gerginlik hissi de eşlik edebilir. Baker kisti bazen herhangi bir şikayete neden olmazken, bazende dizde şişlik, sertlik ve ağrıya neden olur. Bu tip şikayetler, genellikle fiziksel aktivite sonrası, dizin gerilmesi veya bükülmeye zorlanması sonrası artar.

Bazen kist baldır içine patlayabilir. Bu durumda kist sıvısı baldır içine yayılır. Baldırda şiddetli ağrı, şilik bazen de kızarıklık gelişir. Damar tıkanıklığı ile karışacağından doğru teşhis için acilen hekime  başvurulmalıdır.

 

 

Baker Kisti nasıl teşhis edilir?


Fizik muayene ile rahatlıkla teşhis edilebilen baker kistinde kesin teşhis ve eşlik eden problemleri saptamak için MR ve ultrasondan yararlanılabilir.

 

 

Baker Kisti nasıl tedavi edilir?

 

Baker kisti her zaman için müdahale gerektirmez. İstirahat, buz uygulaması, ağrı kesici ilaçlar ile diz arkasındaki şişlik azalır ve ağrı geçebilir.

 

Çocuklarda baker kisti takip altına alınır ve kendiliğinden kaybolması beklenir.

Baker kisti tedavisinde uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise kist içindeki sıvının iğneyle çekilmesidir. ultrason yardımıyla yapılabilir. Fakat tekrar kist içinin dolması olasıdır.

 

Şiddetli, diğer tedavilerle geçmeyen ağrı veya hareket zorluğu olan hastalarda ameliyat ile kist çıkarılabilir. Ancak altta yatan problemler (kireçlenme gibi ) ortadan kaldırılmazsa baker kisti tekrarlayacaktır. Bu nedenle kist tedavisinde ameliyat öncelikli olarak tercih edilmemektedir.