AŞİL TENDON KOPMASI

Aşil tendonu baldırınızın arkasındaki kasları topuk kemiğinize bağlayan güçlü bir liftir. Aşil tüm ağırlığımızı taşır ve vücudumuzdaki en güçlü tendondur. Aşil tendonu, ayağınızı aşağıya doğru itmemize ve ayak parmaklarınız üzerinde yükselmemizi sağlar.

Aşil tendon yaralanmaları koşma, zıplama ve aniden başlama durma gerektiren sporlar (futbol, basketbol, tenis vb.) sırasında zorlanmayla kopabileceği gibi bazen hiç zorlanma olmadan da kopabilir. Yine Aşil tendonunu tamamen kopabileceği gibi bazen kısmi yırtıklarda oluşabilmektedir.

Aşil tendon kopması belirtileri nelerdir?

 

En fazla 30-40 yaş arasında görülen Aşil tendon kopması erkeklerde kadınlardan beş kat daha fazla görülür. Aşil tendon kopması ile çoğu insan da baldırda tekme atılma hissi, ağrı, topukta şişlik, ayağı aşağı doğru itmede zorluk, yürüyüşte aksama gözlenir. Kopma sırasında bir “pop” sesi duyabilir.

Aşil tendon kopması nedenleri nelerdir?

 

Çoğunlukla kopma, tendonun topuk kemiğine (kalkaneus) bağlandığı yerin yaklaşık 3-4 cm yukarısında olur. Bu bölüm kan akımı yetersiz olup, tendonun zayıf ve yırtılmaya eğilimli kısmdır. Kopmalar genellikle spor sırasında tendondaki stresin aniden artmasından kaynaklanır.

Aşil tendon kopması risk faktörleri nelerdir?

  1. erkek
  2. ileri yaş
  3. florokinon antibiyotik kullanımı
  4. aşırı kilo
  5. steroid enjeksiyonu
  6. damarsal hastalıklar
  7. şeker hastalığı
  8. sigara kullanımı

Aşil tendon kopması nasıl tedavi edilir?

 

Aşil tendon kopmasına klinik muayene ile teşhis konur.  Tendonun neresinin ve ne kadarının koptuğu ultrasongrafi (USG) ve MRG ile saptanabilir.

 

Aşil tendonu kopmasında cerrahi ve ameliyatsız (konservatif) tedaviler uygulanabilir.

 

Konservatif tedavi alçı veya breys ile yapılır. Tendonun kısmi yırtığı, hastanın ameliyat istememesi, ameliyata uygun olmaması ve sedanter yaşayan hastalarda konservatif tedavi tercih edilebilir. Yaralanmayı izleyen ilk 48 saatte yapılan alçı tedavisinin sonuçları cerrahi kadar başarılıdır. Fakat on günden fazla gecikmelerde konservatif tedavide tekrar kopma olasılığını artırmaktadır.

Cerrahi tedavi genç, aktif spor yapan bireylerde, erken iyileşme beklentisi olan kişilerede tercih edilebilir.

 

Açık cerrahi, kapalı veya mini açık olmak üzere pek çok farklı yöntemle aşil tendonu dikilebilmektedir. Uygulanan tekniğe bağlı olarak alçı, breys kullanım süresi, yük verebilme süresi değişkenlik gösterir.

Kopma bölgesinin açılmadığı kapalı teknikle aşil tendon tamiri